Yatırım Teşvik belgesi geçmişten günümüze, ülkenin sanayileşmesi, istihdama katkı sağlanması ve gelişmişliğin Türkiye geneline yayılmasını sağlamak amacıyla hükümetlerin ekonomideki dayanağı olmuştur.

Teşvik adı üstünde yatırımcının, yada yatırımı düşünenin devlet tarafından vergi, sgk, yer tahsisi vs gibi desteklerle olanak sağlamasıdır. En güncel teşvik programı 2012 yılı haziran ayında, başbakanın sunumuyla birlikte devreye girdi, şuan o mevzuata göre belge alıyoruz.

Ülke ekonomisinin, çevresinde bulunan ülkelere özellikle avrupaya nazaran hızla ilerlemesinin etkilerinden biriside teşvik olanaklarının sağlanmasıdır. Teşvik belgesinin faydaları net olarak görünmektedir.

2012 de yayımlanan mevzuatta vergi indirimi ve sgk desteği 2013 yılı sonuna kadar yatırıma başlanması kaydıyla daha fazla veriliyordu. Biz birçok firmamıza ve çevremize bu desteklerin 2014 sonuna kadar devam etmesi, uzatılması gerektiği konusunda fikir alışverişinde bulunduk, şayet ekonomi bakanlığı da birkaç hafta öncesinde bölgesel destekleri 2014 yılı sonuna kadar uzattı. Şimdi bu desteklerin 2015 yılı sonuna kadar uzatılması gerektiğini düşünüyoruz.

Özellikle 1. Ve 2. Bölge, Türkiye nüfusunun neredeyse yarısına denk gelmektedir. Bu bölgelerde sgk desteğinin devam etmesi, vergi indiriminin daha fazla olması, yatırımcıyı teşvik etmesi açısından önem arz etmektedir. Geçmişte de faydası görülmüştür.

Teşvik öncesi, iç anadolu, doğu ve güneydoğu anadoluda, karadenizde organize bölgelerinde yatırım yapılsın diye, organize bölge yönetimlerince ücretsiz arazi tahsisi yapılmaktaydı. Teşvik sonrası bu bölgelerde nerdeyse yatırım yeri bulunmaz hale geldi.

Teşvik kapsamında inşaat harcamalarının kdv den muaf tutulmaması, yatırımın yarısının desteklenmemesi anlamına gelir, bir yatırımcı bina yapmadan üretim yapamaz, bina harcamalarının kurumlar vergisince değerlendirilmesi vergi indiriminin önemini artırır.

1. Ve 2. Bölgede üretim yapmayı düşünen bir firma eğer, sgk dan faydalanamaz ve kurumlar vergisinden düşük yararlanırsa, zaten ab den gelen makinelerde gümrük vergisi yok, kdv yi de gider gösterebilir dolayısıyla teşvik belgesi anlamsızlaşır.

2013-2014 yıllarında dünya genelinde yaşanan olaylar, krizler, ekonomik ve sosyal problemler ülkemizi de etkilemektedir. Ayrıca ülkemizin de içerisinde bulunduğu yerel, genel ve cumhurbaşkanlığı seçimleri, hepimizin de sık sık duyduğu bir takım yapılanma söylentileri ekonomimizi olumsuz yönde etkilemektedir. Ülkemizi en az zararla ileriye taşıyabilmek için, 2012 destekleri en az 2 yıl daha devam etmelidir.

Özetle, verilen destekler zaten ekonomik açıdan bir kayba yol açmamaktadır. Vergilerden muaf olacağını düşünerek yatırım yapan bir girişimci, aldığı elemanla, ürettiği ürünle zaten fazlasıyla geri dönüşümü sağlamaktadır. Olmayan bir yatırımla, vergisi alınmayan bir yatırımın kıyaslaması bile yapılamaz.
Daha çok destek, daha çok üretim, daha büyük Türkiye diyoruz.



sosyal medya paylaş kodları eklenecek

Konu Hakkında Detaylı Bilgi Almak İçin İletişime Geçiniz