Dâhilde işleme rejimi, hem yurtiçinde hem de yurtdışında ihracat teşvik uygulamaları olmaktan daha çok küresel arz ve tedarik zincirinin önemli bir ayağı olmasıyla ön plana çıkar. Ülkelerin üretimleri ve ihracatları için gerekli olan girdilerine ilişkin tedarik zincirinin küresel bir boyuta erişmesi sebebiyle, Dâhilde İşleme uygulamalarını da kapsayan gümrük düzenlemelerinin gerçekleştirilmesi zorunlu hale gelmiştir. Uluslararası rekabet ortamında ülkeler ihracatı kolaylaştıran çeşitli gümrük düzenlemeleri ile gümrük işlemlerinin sürelerini kısaltılmakta, böylelikle ticaret hacmi artmaktadır. Dolayısıyla üretimde ucuz ve kaliteli girdilerin tedarik edilmesini sağlayan gümrük uygulamaları özellikle az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler için büyük önem arz etmektedir.
Dâhilde işleme rejimi kapsamında şartlı muafiyet sistemi ile ithal edilecek eşya yerine yurtiçinden aynı eşyanın tedarik edilmesine eşdeğer eşya kullanımı denilmektedir. Önceden ithal edilen eşyanın kullanılmasına bu sistemde izin verilmektedir. Taahhüt edilen ihracatın gerçekleşmesi sonrası kullanılan eşdeğer eşyanın miktarı kadar ithalatın vergiden muaf tutularak ihracat sonrası yapılmasına imkân verilmektedir. Bu şekilde ihracattan önce yapılması gereken muafiyetin ihracat sonrası yerine getirildiği görülmektedir.
Eşdeğer eşya kullanımıyla işlem görmüş ürün üretilmesi sonucunda, uluslararası ticaret faaliyetlerinde ithal edilen eşya eşdeğer eşya, eşdeğer eşya ise ithal eşyası olarak kabul edilmektedir. İhracat vergisine tabi olan eşdeğer eşyadan işlem görmüş ürün elde edilmesi durumunda, ilgili eşyaya karşılık ithalatın gerçekleştirilmesinden sonra iade edilmek kaydıyla ihracat vergisine denk gelen tutar teminat alınmaktadır.
sosyal medya paylaş kodları eklenecek