KOBİ’lere 7.5 Milyar TL Nefes Kredisi İstanbul Ticaret Odası üyesi KOBİ’lerin 18 ay vade ile 200 bin liraya kadar kullanabilecekleri “Nefes Kredisi” için başvuru işlemi ve şartları açıklandı. İlk kez geçtiğimiz yıl KOBİ’lere verilen Nefes Kredisi 2018 yılında da devam ediyor. İstanbul Ticaret Odası (İTO),  üyesi KOBİ’lerin aylık 0,99 faiz/kâr payı, 6 ay geri ödemesiz 18 ay vade ile 200 bin liraya kadar kullanabilecekleri “Nefes Kredisi” için başvuruları 2 Nisan itibari ile almaya başladı. İTO’dan yapılan açıklamaya göre, İTO’nun proje için ayırdığı 100 milyon liralık kaynakla 6 banka İTO üyelerine, bu tutarın 15 katı kadar, yani toplam 1,5 milyar liralık kredi kullandıracak.

İTO üyeleri, Başbakan Binali Yıldırım tarafından geçen cumartesi günü açıklanan TOBB Nefes Kredisi’ni kullanmak için önce oda merkezi, temsilcilikleri ya da İTO’nun mobil hizmet aracından ‘TOBB Nefes Kredisi Başvurusu içindir’ ibareli Faaliyet Belgesi alacak. İşte Nefes Kredisi başvuru işlemi ve detayları ile ilgili ayrıntılar…

İstanbul Ticaret Odası, oda üyesi KOBİ’lerin aylık 0,99 faiz/kâr payı, 6 ay geri ödemesiz 18 ay vade ile 200 bin liraya kadar kullanabilecekleri “Nefes Kredisi” için başvuruları dünden alınmaya başlandı. İstanbul Ticaret Odası (İTO) açıklamasına göre, İTO’nun proje için ayırdığı 100 milyon liralık kaynakla 6 banka İTO üyelerine, bu tutarın 15 katı kadar, yani toplam 1,5 milyar liralık kredi kullandıracak. İTO üyeleri, Başbakan Binali Yıldırım tarafından geçen cumartesi günü açıklanan TOBB Nefes Kredisi’ni kullanmak için önce oda merkezi, temsilcilikleri ya da İTO’nun mobil hizmet aracından ‘TOBB Nefes Kredisi Başvurusu içindir’ ibareli Faaliyet Belgesi alacak.

NEFES KREDİSİ NEDİR?

Nefes Kredisi, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, Kredi Garanti Fonu ve DenizBank arasında yapılan bir anlaşma ile verilen bir kredidir. Krediyi, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’ne (TOBB) bağlı oda ve borsalara üye olan KOBİ’lere verilmektedir.

KOBİ’ler aylık 0,99 faiz/kar payı, 6 ay geri ödemesiz 18 ay vade ile 200 bin liraya kadar kredi kullanabilecekler.

BAŞVURU ŞARTLARI NELER?

– Başvuru için TOBB’a bağlı oda ve borsalara üye KOBİ olmak gerekiyor.

– Kredi kullanmak için önce oda merkezi ya da temsilciliklerden ‘TOBB Nefes Kredisi Başvurusu İçindir’ ibareli ‘Faaliyet Belgesi’ alınacak.

– Ardından Ziraat Bankası, Denizbank, Halkbank, Vakıfbank, Ziraat Katılım ve Vakıf Katılım şubelerine müraacat edilecek.

– KOBİ, uygunluğu değerlendirildikten sonra ticari kredi kullanabilecek.

– Bankalar, 51 TL’nin üzerinde masraf almayacak.

MASRAF EN FAZLA 51 TL

Ardından Ziraat Bankası, Denizbank, Halkbank, Vakıfbank, Ziraat Katılım ve Vakıf Katılım şubelerine müracaat ederek, uygunluğu değerlendirildikten sonra ticari kredi kullanabilecek. Bankalar, 51 TL’nin üzerinde masraf almayacak.

Açıklamada görüşlerine yer verilen İTO Başkanı Öztürk Oran, Nefes Kredisi’nin devlet, finans sektörü ve iş dünyası iş birliğinin örnek projelerinden birini oluşturduğunu belirtti.

Oran, “Kredi gerek tutarı gerek faiz/kâr payı itibarıyla gerçek bir nefes kredisidir. Ümit ediyorum ki üyelerimize çok büyük katkı sağlayacak ve KOBİ’lere rahat bir nefes aldıracak.” ifadelerini kullandı.

Ardından Ziraat Bankası, Denizbank, Halkbank, Vakıfbank, Ziraat Katılım ve Vakıf Katılım şubelerine müracaat ederek, uygunluğu değerlendirildikten sonra ticari kredi kullanabilecek. Bankalar, 51 TL’nin üzerinde masraf almayacak. Açıklamada görüşlerine yer verilen İTO Başkanı Öztürk Oran, Nefes Kredisi’nin devlet, finans sektörü ve iş dünyası iş birliğinin örnek projelerinden birini oluşturduğunu belirtti. Oran, “Kredi gerek tutarı gerek faiz/kâr payı itibarıyla gerçek bir nefes kredisidir. Ümit ediyorum ki üyelerimize çok büyük katkı sağlayacak ve KOBİ’lere rahat bir nefes aldıracak.” ifadelerini kullandı.

NEFES KREDİSİ’NDE KOBİ’LERİN DİKKAT ETMESİ GEREKENLER

Nefes kredisinin üst limiti 200 bin lira. Bu bir ticari kredidir bu nedenle bireysel amaçlı kullanılamaz. Kredi, bankaların daha önce kullandırdıkları kredilerin kapanması için kullandırılamaz.

Nefes Kredisi, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, Kredi Garanti Fonu ve 6 banka arasında yapılan bir anlaşma ile verilen bir kredidir. Krediyi, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’ne (TOBB) bağlı oda ve borsalara üye olan KOBİ’lere 6 ay anapara ödemesiz dönem (ayda bir faiz ödemeli) içeren , sonraki 12 ay aylık eşit taksitli olmak üzere toplam 18 ay vadeli olarak, aylık %0,99 faiz oranı ile vermekteyiz.

NEFES KREDİSİ’NİN ŞARTLARI NELER?

Nefes Kredisi’nden faydalanabilmek için KOBİ statüsüne haiz olmak gerekmektedir. Yıllık cirosu veya aktif büyüklüğü 40 milyon TL veya altında olan, 250 kişiden az personel çalıştıran bütün işletmeler “KOBİ” statüsünde sayılır. Nefes Kredisi’nden TOBB’a üye oda ve borsalara üye olan KOBİ’ler faydalanabilir. Başvuru esnasında ilgili odadan alınmış “Nefes Kredisi” ifadesi geçen belge talep edilecektir.

Eczaneler, kooperatifler, döviz büfesi/bürosu, factoring şirketleri, emlakçılar, mali müşavirler Nefes Kredisi’nden faydalanamıyor. Kredi başvurusunda vergi ve SGK borcu olmadığını gösterir belge, yararlanıcı beyanı, nüfus cüzdanı fotokopisi, imza beyannamesi, son 2 Yıla ait Vergi Levhası, son 2 Yıla Ait Hesap Defteri veya Bilanço ve Gelir Tablosu, varsa mal varlığı dökümü (Tapu Fotokopileri) gerekiyor.

NEFES KREDİSİ MASRAFLARI NE KADAR?

Nefes kredisi masrafları an itibariyle Bankanın 250 TL, KGF’nin 250 TL ve KGF’nin kefil olduğu tutardan %0.50 kefalet komisyonu ile oluşmuş olacak. Örnek olarak 100.000 TL kullanılacak bir kredide, masrafların ise 925 TL olması beklentiler içinde yer alıyor.

6 AY ÖDEMESİZ NEFES KREDİSİ

Başbakan Binali Yıldırım da nefes kredisi ile ilgili şu açıklamaları yaptı: ‘Nefes kredisi’ için 5 milyarlık bir hacim planlanmış. Bir sürü laf söyledik, KOBİ’ler istihdamın çoğunu alıyor, kredilerden de çok az alıyor dedikten sonra 5 milyar olur mu? Bu işin kredi hacmini 7,5 milyara çıkarıyoruz. Getir bir ay sonra taksiti öde diyorlar, böyle bir şey olur mu. Onun için de 6 ay ödemesiz çıkardık. Ana para ödeme 6 ay sonra başlayacak. Geçen yıl nefes kredisi kullandırdık, bu kredinin dönüşü Türkiye ortalamasından 10 kat daha fazla. Hiç batak yok, çünkü KOBİ’ler sağlam.”

BAŞBAKAN MÜJDEYİ VERMİŞTİ

Başbakan Binali Yıldırım, dünkü imza töreninde yaptığı sürprizle kredinin şartlarında önemli iyileştirmeye imza attı. Yıldırım, Nefes Kredisi’nin bu yıl yüzde 50 artışla 7.5 milyar liraya çıkacağını, ayrıca geri ödeme süresine de 6 aylık geri ödemesiz dönem eklediklerini belirterek 18 aylık vade imkânı tanınacağını açıkladı.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) öncülüğünde hazırlanan yeni Nefes Kredisi için imzalar, dün Başbakan Binali Yıldırım, Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Sağlık Bakanı Ahmet Demircan ve TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu katılımıyla atıldı.

Törende yaptığı konuşmada, “Şimdi bu nefes kredisi için 5 milyarlık bir hacim planlanmış. Bu notlara yeni bakma fırsatım oldu” diyen Yıldırım, şunları söyledi: “Fakat bir sürü laf söyledik KOBİ’ler istihdamın çoğunu, üretimin çoğunu, ihracatın çoğunu alıyor, kredilerden de çok az alıyor dedikten sonra ‘5 milyar olur mu Hüseyin Bey?’ Arkadaşlar bu işin kredi hacmini 7.5 milyara çıkarıyoruz, hayırlı uğurlu olsun. Kafamdan yapmıyorum, sordum danıştım arkadaşlar ‘olur’ dediler. Onun üzerine açıklıyorum. Ve vade 12 ay, krediyi gidip alacaksınız, ‘bir ay sonra taksiti öde’ diyorlar. Böyle bir şey olur mu? Bunun bir hazırlığı var, onun için de 6 ay ödemesiz 1.5 yıla çıkardık. Faizi ödeyeceksiniz ama ana para ödeme 6 ay sonra başlayacak.”

‘Bu yıl da büyürüz’

Başbakan Yıldırım ayrıca, “Bu bir yatırım değil, mevcut işletmelerin çarkı çevirmek için işletme ihtiyaçlarını karşılaşmak için bir  katkıdır” dedi. Yıldırım, “Yüzde 7.4 büyümenin arkasında KOBİ’ler var, yatırımların yarıdan fazlasını KOBİ’ler yapıyor” ifadelerini kullandı. Başbakan Yıldırım, Türkiye’nin büyümede kendi rekorunu kırdığını belirterek, “Dünyanın en fazla büyüyen ülkesiyiz, altını çize çize söylüyorum. Türkiye, 2017’de dünyanın en fazla büyüyen ülkesi oldu. Türkiye büyümeye, kalkınmaya üretmeye devam edecek” dedi.

50 bin KOBİ’ye 7.5 milyar TL kredi

– Geçen yıl aylık yüzde 0.83 faizle sunulan kredi bu yıl aylık yüzde 0.99 faiz/kâr payı ve 18 ay vade imkânı ile hazırlandı.

– Kredi hacmi 7.5 milyar lira olurken, 6 ay geri ödemesiz bir dönem de olacak.

– Yıllık faiz yüzde 11.88’e denk gelirken, KOBİ’lerin kredi maliyetinden 400 milyon lira tasarruf etmesi öngörülüyor.

– KOBİ’ler 200 bin liraya kadar kredi kullanabilecek.

– Krediden 50 bin KOBİ’nin faydalanması planlanıyor.

– Tüm Türkiye’de kullanılabilecek kredi için TOBB’a bağlı oda ve borsalardan faaliyet belgesi almak gerekiyor.

– Ziraat Bankası, Denizbank, Halkbank, Vakıfbank, Ziraat Katılım ve Vakıf Katılım krediye aracılık edecek.

– Kredilerin yüzde 85’i Hazine destekli, Kredi Garanti Fonu (KGF) kefaletinde olacak.

– Başvurular yarın başlıyor.

 

‘Öldü, bitti diyenler şimdi mosmor oldu’

“Geçen yıl Türkiye bu krizi kaldıramaz, Türkiye yandı, öldü, bitti diyenler mosmor oldu” diyen Yıldırım, şöyle devam etti: “Bunların kötü alışkanlıkları bitmez, tekrar başa aldılar. ‘Türkiye 2018’de bu işin içinden zor çıkar, şöyle olacak, böyle olacak.’ Moral bozucu söylemler. Bu ülkenin başbakanı olarak söylüyorum. Ekonomisi sürdürülebilir büyümeye devam edecek, buradan ilan ediyorum. Efendim ‘ekonomiyi soğutun’. Soğuttun mu, sırtındaki ter soğursa hasta olursun. Soğumayacak, terlemeye, üretmeye devam edeceğiz.”

‘Küçük bir müjdeydi yenileri de gelecek’

2018’e ait bugün sadece küçük bir müjde verdiklerini aktaran Başbakan Yıldırım,  “Ama 2018’in tedbirlerini, teşviklerini, aldığımız kararları da önümüzdeki hafta inşallah halkımıza paylaşacağız, bu müjdeleri vereceğiz” dedi.

KOBİ’ler için ne yapılsa az kalacağının altını çizen Yıldırım, şunları kaydetti: “Bu birliktelikten KOBİ’lerimiz hak ettikleri krediye ulaşma imkanı buluyor. Bir yandan da bu adım bir kaynağa ulaşma projesi değil aynı zamanda faizin düşürülme politikasına da ciddi katkı sağlıyor. Reel faiz ne civarda, 15-20 arasında değişiyor. Bu 11.88, yani 12 bile değil. Aylık 0.99

Yeni Esnafa Kredi Veren Bankalar

Yeni esnafa kredi veren bankalar sayesinde işyeri açabilen gençlerimize müjde! Bu müjde sayesinde esnaflarımız nefes kredisi lansman fırsatına sahip olacaklar. Esnaflarımıza Devlet destekli nefes kredisi verilmeye başlandı. Denizbank, Vakıflar Bankası, Ziraat Bankası gibi nefes kredisi başvurusu yapan esnaflar KGF teminatı ile 0,83 faizli krediye başvuru sayfasından ulaşabilecekler. Uzmanlar nefes kredisi için son başvuru tarihi dolmadan anlaşmalı bankalarda esnların işlem yapmalarını tavsiye ediyorlar.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, Kredi Garanti Fonu, Ziraat Bankası ve Denizbank işbirliği ile hayata geçirilen, Kobilerin düşük faizli kredi kullanmalarını Sağlayacak olan Nefes Kredisi başvuruları başladı. Piyasalardaki ekonomik sıkıntılardan en çok etkilenen kobileri rahatlatmak amacı ile uygulamaya konulan desteğin başvuruları Denizbank ve Ziraat Bankalarına yapılmaktadır. Kobilerin bu krediyi kullanmaları için ticaret ve sanayi odaları ile ticaret borsalarının mevduatlarını Denizbank ve Ziraat bankalarına aktarmalarından  dolayı kullanabilmektedir. Bu kredi de üst limit olarak 150 bin lira ve 12 ay vadeli Nefes Kredisini % 9.9 faiz oranı ile kullanabilirsiniz.

Nefes Kredisini Kimler Kullanabilir?

Kobilerin ekonomik sıkıntılarına gidermelerinde yardımcı olmak için Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Kredi Garanti Fonu tarafından mevduatların Ziraat Bankası ve Denizbank’a transfer edilmesi karılığında kullandırılan bu desteği kullanmak isteyen kobilerin bu krediden faydalanabilmeleri için Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğine bağlı oda ve borsalara üye olmaları gerekmektedir. Bu üyeliğin dışında başka kriterlerde bulunmaktadır. Bunları sıralamak gerekirse;

Vadesi geçmiş vergi ve sgk borcu bulunmayanlar

İflas veya fesih sürecinde bulunmayanlar

Bankalarda kanuni takibe intikal etmiş borcu bulunmayanlar

Ziraat Bankası ve Denizbank tarafından verilecek olan Nefes kredisine şahıs olarak yapılacak başvurular değerlendirmeye alınmamaktadır. Bu krediye başvuru yapabilmek için Kobi tanımına uygun olmanız gerekmektedir.

KGF kredilerini kimlerin kullanabileceği hakkında bilgi veren bu videoyu izleyebilirsiniz.

Başvuru Koşulları Nelerdir?

İşletmelerin 150 bin liraya kadar 12 ay vadeli ve % 9,9 faiz oranı ile kullanabileceği Nefes Kredisi başvuru koşullarının neler olduğu hakkında ayrıntılı bir bilgi vermek istiyorum. Bu krediden kimlerin yararlanabileceği ve kimlerin başvuru yapamayacağı hakkında ayrıntılı bir liste bulunmaktadır. Nefes Kredisi başvuru koşulları ve sizlerden istenilen evrakların neler olduğundan bahsetmek gerekirse;

Yıllık cirosu 40 milyon TL’nin altında ve çalışan sayısının 250 kişiden az olan yani kobi tanımında bir işletme olmanız gerekmektedir.

TOBB’a üye oda ve borsalara üye olmanız gerekmektedir.

Başvuru tarihi itibari ile en az 1 yıldır faaliyet gösteriyor olmanız.

Göstermiş olduğunuz faaliyet alanınızın aşağıdaki listeden birisi olmamanız gerekmektedir.

Eczaneler

Kooparatifler

Döviz ofisi / bürosu

Factoring şirketleri

Emlakçılar

Mali müşavirler

Yeminli Mali müşavirler

Yukarıda saydığımız şartları taşıyan kobiler Nefes Kredisine başvuru yapabilmektedirler. Başvuru yapmak için standart kredi başvurusunda istenilen evraklara ilave olarak bağlı bulunulan oda ve borsadan alınmış ve bu kredinin isminin belirtildiği üyelik belgesini götürmeniz gerekmektedir. Kobilerin bu krediden faydalanmaları için kredi başvurularını Denizbank ve Ziraat Bankası şubelerine yapmaları gerekmektedir.

Faiz Oranları ve Ödeme Koşulları

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğine bağlı oda ve borsalara üye olan işletmelerin kullanabileceği bir kredi olan Nefes kredisinin masrafları, faiz oranı, üst limiti ve taksit miktarının ne kadar olduğu hakkında bilgi vermek gerekirse;

Taksit sayısı maksimum 12 aydır

Ödemeler aylık taksit şeklindedir.

Yıllık faiz oranı % 9,9

KGF kredisi başvuru masrafı 250 liradır.

Kredi kullanım esnasında 250 lira tahsis ücreti alınmaktadır.

KGF komisyonu % 0,5

Kredi üst limiti 150 bin liradır.

Sizde yukarıda belirttiğimiz başvuru koşullarına uyuyorsanız Ziraat Bankası ve Denizbank’ın Başvuru Sayfasında işlem yapabilirsiniz. Bu konuda ayrıntılı bilgi almak isterseniz Denizbank KGF destek hattına 0 212 355 10 55 nolu telefon numarasından ulaşabilirsiniz

Hangi Bankalar Nefes Kredisi Veriyor?

Denizbank,

Vakıflar Bankası,

Ziraat Bankasıdır.

Esnafa can suyu niteliğinde ki bu desteğin son başvuru tarihi dolmadan Denizbank, Ziraat Bankası ve nefes kredisi veren bankalara başvurunuzu gerçekleştirebilirsiniz. KOSGEB tarafından verilen hibe, teşvik ve diğer esnaf kredisi desteklerine başvuru sayfasından ilk kayıt formunu doldurabilirsiniz.

 

Kaynak: STAR



sosyal medya paylaş kodları eklenecek

Konu Hakkında Detaylı Bilgi Almak İçin İletişime Geçiniz