Küresel olarak tüm ülkeleri tedirgin eden iklim krizi ile ilgili ülkeler gerek kendileri gerekse uluslararası iş birliği ile stratejik planlar oluşturuyorlar. Fosil akıtların doğal çevreye zararının engellenmesi son dönemlerde oldukça önemli bir sorun haline geldi. Bu nedenle organize sanayi bölgelerinde (OSB) yenilenebilir enerji kullanımının arttırılmasına yönelik çalışmalar gerçekleştiriliyor. 

 


Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının yanında Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu (OSBÜK)’de bu konuda çalışmalara hız vermesi yeşil dönüşüm stratejisi ile ilgili adımları hızlandırmakta. Bu amaçla dün, OSBÜK Yönetim Kurulu Üyesi Erdim Noyan ve Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) Kurucu Direktörü Dr. Güven Sak’ın katılımıyla sanayide yeşil dönüşüm konulu bir ilgili toplantı gerçekleştirildi. Toplantıda OSB’lerdeki yeşil dönüşüm, enerji verimliliği gibi konular ele alındı. 
Daha önce OSB’lerde sürdürülebilir çevreci politikaların gelişmesi için sanayi bölgelerindeki firmalara sertifika sistemi verilerek  kriterler belirlenmişti. Bu sayede sertifikalandırmayla daha çevreci bir sanayi sisteminin oluşturması hedefleniyor.

Yeşil OSB projesinin uygulanabilirliğini gözlemlemek için ilk etapta ASO, Bursa OSB ve Adana Hacı Sabancı OSB’leri pilot bölge olarak seçildi. Yapılan çalışmalarla sanayi bölgelerinin kendi enerji ihtiyacını karşılamak için yenilenebilir enerji sahaları kurmak, bu şekilde sanayi sektöründe dışa bağımlılığın azaltılması ve sürdürülebilir bir üretim sağlanması hedeflenmektedir.  


Kaynak: Sanayi Gazetesi, OSBÜK
 



sosyal medya paylaş kodları eklenecek

Konu Hakkında Detaylı Bilgi Almak İçin İletişime Geçiniz